Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/digitalsys.pl/includes/menu.inc).

Jak wyglądało w przeszłości trzymanie żywnościowych produktów w niskich temperaturach, obecnie stosowane urządzenia chłodnicze

  • Posted on: 19 August 2022
  • By: addmean
Już w dawnych latach ludzie umieli w pewnym zakresie wykorzystywać śnieg oraz lód do chłodzenia różnych rzeczy. Przechowywane w chłodnych jaskiniach bryły lodu czy śniegu dawały możliwość tego, aby przed długi okres czasu utrzymywać temperaturę na niskim poziomie. Innymi metodami na magazynowanie lodu były doły obłożone słomą, ten sposób z kolei wykorzystywali mieszkańcy Rzymu.

egipt
Author: Egypt Excursions Online
Source: http://www.flickr.com
W dawnych czasach powstawać również zaczęły pierwsze wersje chłodziarek. Tak naprawdę to w Egipcie i Indiach zaczęto wykorzystywać porowate naczynia, w których efekt chłodzący uzyskiwano przez odparowanie części wody z nich. W XIX wieku chłodnictwo zaczęło się rozwijać w szybkim tempie, między innymi dlatego, że został odkryty wpływ temperatury na rozwój grzybów i mikroorganizmów. (Ocieplenie poddasza) Urządzenia chłodzące wykorzystywać też zaczęto do konserwowania i utrwalania żywności. Obecnie używa się do tego szereg rozmaitych urządzeń, spośród których niektóre potrafią utrzymywać temperaturę nawet do minus dwieście siedemdziesięciu stopni.



klimatyzacja
Author: Dick Thomas Johnson
Source: http://www.flickr.com
Po chłodnicze urządzenia sięgają najróżniejsze dziedziny przemysłu. Jednym z największych ich odbiorców tego typu urządzeń jest przemysł spożywczy, ponieważ dzięki ich wykorzystaniu można zorganizować przechowywanie żywności przez określony czas. Generalnie przeważnie urządzenia takie będzie się dzielić na zamrażarki i chłodziarki. Chłodziarki posiadają możliwość ustawienia temperatury od zera do kilku stopni, dzięki czemu żywność nie zamrozi się, a jednocześnie dzięki niskiej temperaturze nie powinna się psuć. Z kolei zamrażarki posiadają możliwość uzyskania zakresu temperatur nawet do minus kilkudziesięciu stopni, pozwalając tym samym na przechowywanie produktów w głębokim zamrożeniu.

Masz chęć przeczytać inne tak samo praktyczne wskazówki? Jeżeli tak, to zobacz tutaj e-toll, a z pewnością nie odczujesz rozczarowania.

Wiele firm decyduje się także na wykonanie dużych chłodni w budynkach, będą to na przykład różnego rodzaju firmy dystrybucyjne czy producenci rozmaitej żywności. Przy tego typu obiektach ważne są dobre izolacje instalacji chłodniczych i właściwe wykonanie budynku, dzięki temu cały obiekt będzie posiadał należyte parametry energetyczne.